Skip to content

Vuoden lähiruokateko 2022 

Vuoden lähiruokateko 2022 -kilpailu

Raati on valinnut yleisöäänestykseen seuraavat seitsemän tahoa:

  • Eerikkilä Sport & Outdoor Resort
  • Hakamaan lammastila
  • Jukolan Juusto
  • Crenoco/Nordicforyou
  • Krannin tila Oy
  • Lihhoo Lieksasta
  • 4Hs Matskola / 4H Ruokakoulu

Omaa suosikkia voi äänestää 3.4. saakka, ja voittaja julkaistaan Lähiruoka & luomu-tapahtumassa torstaina 7.4. Helsingin Messukeskuksessa.

Äänestys on päättynyt! Kiitos äänestäjille.

Lue ehdokkaiden esittelyt 

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort on jalkapallon ja salibandyn sekä kaikkien omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden kohtaamispaikka. Meillä vierailee niin urheilijoita kuin liikkuvia lapsia, nuoria ja aikuisia. Ravinto on tärkeässä roolissa kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Tarjoammekin terveellistä, ravitsevaa ja maukasta lähiruokaa. Valmistamme 85 prosenttia tarjonnastamme alusta loppuun omassa keittiössämme. Hankimme mahdollisimman paljon laadukkaita raaka-aineita paikallisilta yrittäjiltä. Näin parannamme alueen elinvoimaa, tunnemme tuotteen alkuperän ja pystymme vähentämään kuljetusten hiilijalanjälkeä. Käytämme vain kotimaista lihaa. Myös juurekset ja leikkeleet tulevat lähialueilta. Sienet, marjat ja kuusenkerkät löytyvät henkilökuntamme metsistä ja pihamailta. Jatkuva yhteistyö lähituottajien kanssa parantaa laatua. Voimme tavata tavarantoimittajiamme jatkuvasti ja keskustella tarpeista, ideoida parempia tuotteita sekä kehittää toimintamme vastuullisuutta yhdessä.

eerikkila.fi

Jukolan Juusto

Jukolan Juuston tarina alkoi halusta saada oman tilan maidolle lisää arvoa. Aamulla aurinkoenergialla lypsetty maito on juustolan kattilassa parissa tunnissa, jossa päivän työvaiheet alkavat. Aito Cheddar valmistetaan täysin käsityönä, eikä perinteisiä menetelmiä pysty automatisoimaan. Keskitymme pelkästään cheddar-juustoon ja haluamme tehdä maailman parasta. Puhdas huippulaadukas maito, juustomestarien kokemus ja jokaisen yksityiskohdan huomiointi takaavat cheddarin tarjoamia monipuolisia makuelämyksiä. Tästä osoituksena saimme syksyllä kansainvälisen World Cheese Awardsin hopeaisen palkinnon. Koska tuote on Aito, niin aitoa pitää olla myös kerronta. Näytämme miten ja ketkä juustoa tekevät sekä mihin ja ketkä sitä käyttävät. Me haluamme olla rakentamassa ruokakulttuuria, josta voimme kaikki olla ylpeitä.

jukolanjuusto.fi


Kuva: Lieksan Lehti / Varpu Strengell

Lihhoo Lieksasta

Lihhoo Lieksasta on kolmen tilan aitoa yhteistyötä. Kun lähiruoka on sydämen asia, yhdessä toimiminen tulee kuin luonnostaan. Aluksi oli yhteinen tuotantoajatus, eläinten hyvinvointi ja arvostus sekä into kokeilla uutta. Tuottajat päättivät teettää jalosteita, joiden pääraaka-aineet tulevat tiloilta: lammas, ylämaannauta ja mangalitsa. Ensin teetettiin jalosteet muilla, sitten opeteltiin tekniikat ja otettiin haltuun valmistuskin. Pian päädyttiin palvelemaan kuluttajia, sekä muita lähituottajia avaamalla oma kauppa, Paikallispuoti, Lieksan keskustaan. Paikallispuoti kokoaa saman katon alle useiden lähialueen pientuottajien tuotteita viljoista sekä kalasäilykkeistä hilloihin, yrtteihin ja erilaisiin lihatuotteisiin. Paikallispuodilla tapaat tuottajan ja voit kysyä tuotteista ja eläinten kasvatuksesta, tai voit seurata Paikallispuodin televisiosta eläinten touhuja tiloilla.

lihhoolieksasta.fi

Crenoco/Nordicforyou

Hankimme 2007 pientilan, jossa tuotanto oli päättynyt vuosikymmeniä aiemmin. Kunnostimme pellot villiyrttien viljely-, puoliviljely- ja keruualueiksi.  Navettaan rakensimme elintarviketilan ja bioenergialla toimiva kasvikuivurin. Kasvituotannon ja elintarvikevalmistuksen haimme luomuun. Olemme kehittäneet lähiraaka-aineista monia tuotteita. Villiyrtti, marja- ja sienituotteet tekevät lähiluonnon aromeja ja terveellisyyttä tutuiksi. Lunch2Go – 12 aterian ruokasarja koostuu omista ja useiden lähituottajien raaka-aineista kuivaamalla valmistetuista liha-, sieni- ja kasvisruoka-annoksista. Korona vauhditti verkkomyynnin aloitusta. Tuotepakkaukset suunniteltiin mahtumaan postiluukusta. Artesaaniruoka SM 2021 -innovaatiosarjassa palkitut Lunch2Go-kuivaruoat sopivat koronan aikana yleistyneeseen lähiretkeilyyn. Ruokatermokseen valmisteltu puhdas kotimainen ruoka on helppo syötäväksi missä vain. Lähiruoka on osa suomalaista puhdasta luontoelämystä.

Nordicforyou.fi

Krannin tila Oy

Me Krannin tilalla Nurmijärvellä valmistamme kotikylän peltojen luomuvehnästä, -kaurasta, -ohrasta ja -rukiista laadukkaita ja lisäaineettomia luomuviljatuotteita, kuten jauhoja ja hiutaleita pitkäaikaisella maanviljelyskokemuksella. Krannin juuret ulottuvatkin vuoteen 1558 asti. Meille tärkeää on kehittää tuotteita ja palveluita, joita asiakkaat tarvitsevat ja toivovat – kaikki Krannin viljat myydäänkin suoraan kuluttajille. Vuonna 2018 perustimme kauramyllyn vanhanajan luomutäysjyväkaurahiutaleiden valmistukseen. Koronan myötä aloitettu tuotteiden noutoboxipalvelu toimii yhä 24/7. Tilapuotimme palvelee vuoden ympäri – odotettu kesäkahvila & vohvelibaari jälleen kesällä 2022! Yksi kärkituotteistamme – Krannin 00-luomupizzajauho valittiin vuoden 2021 luomutuotteeksi Suomen ensimmäisenä tutkitusti laadukkaana pizzajauhona – iso kiitos pizzaharrastajille, joita ilman tuotetta ei olisi koskaan syntynyt!

krannintila.fi

Hakamaan lammastila

Hakamaan lammastila kehittyy Jyväskylän kupeessa, Petäjävedellä. Tilan toiminta on laajentunut kolmesta kesälampaasta liha- ja villatuotantoon, tilan omaan ravintolaan, elämysmatkailuun, marja- ja hedelmäjalosteisiin sekä virtuaalisiksi tuotteiksi. Tila tuottaa elintarvikkeita ja muita tuotteita mahdollisimman pienellä peltopinta-alalla, ekologisesti ja kestävästi. Ruuan alkuperän esille tuominen avoimesti, sekä elämisen arvoinen elämä niin eläimille kuin tuottajillekin, on ollut tavoitteena toiminnan alusta asti. Tilan eläimet laiduntavat luonnonlaitumilla ylläpitäen luonnon monimuotoisuutta, ja eläinten hyvinvointia seurataan ja kehitetään aktiivisesti. Tilan lampaat kasvavat korsirehulla ja vain kanat syövät viljaa. Hävikkiä ehkäistään kaikissa tuotannon ja toiminnan vaiheissa ja uusia tuotteita kehitetään edelleen kaikenlaisen hävikin vähentämiseksi. Pientä, mutta tehokasta tekemistä Keski-Suomesta.

hakamaanlammastila.fi/

Finlands svenska 4Hs Matskolan / Ruotsinkielisen 4H-järjestön Ruokakoulut

4Hs Matskola är ett 4–5 dagars dagläger som erbjuder barn i åldern 8–12 år en rolig och meningsfull sysselsättning under sommarlovet. Barnen får uppleva matglädje, lära sig om mat och matlagning, matens väg från jord till bord och vikten av rörelse och motion för välmåendet. Matskolan fokuserar på närproducerade råvaror och år 2021–2022 har Matskolan specifikt temat närmat. En viktig del i matskolorna är att barnen får bekanta sig med färska hälsosamma basråvaror och får tillreda dem. Till Matskolan hör också ett besök till en lokal bondgård för att bekanta sig med det finländska jordbruket.

/

4H Ruokakoulu tarjoaa 8–12 -vuotiaille lapsille hauskaa ja hyödyllistä toimintaa 4–5 päivänä koulujen loma-aikoina. Osallistujat kokevat ruokailoa kaikin aistein, valmistavat aterioita, tutustuvat ruuan tiehen pellolta pöytään sekä nauttivat leikistä ja liikkeestä oppien liikunnan hyödyistä hyvinvointiin. Ruokakoulu-toiminta keskittyy lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin ja vuosina 2021 ja 2022 ruokakoulujen teemana on ollut lähiruoka. Ruokakoulussa osallistujat tutustuvat terveellisiin, kotimaisiin raaka-aineisiin ja leiri huipentuu maatilavierailuun, jossa lapset tutustuvat maatalouden tuotteisiin.

fs4h.fi

4h.fi