Skip to content

Vuoden lähiruokateko 2024

 

 

 

 

 

Vuoden lähiruokateko 2024 -voittaja on Heinola Heila!

Vuoden lähiruokateko 2024 -palkinto myönnettiin Päijät-Hämeen maakunnassa toimivalle Heinolan Heilalle, joka on elämyksellinen lähiruuan ostos- ja taukopaikka. Heinolan Heila tarjoaa aitoja makuja sekä mutkatonta tunnelmaa. Heilassa lähiruoka ei ole lisäarvo vaan itsestäänselvyys. Saman katon alta löytyvät lähiruokaan painottuva kahvila-ravintola, leipomo, viinitila sekä pienpanimomyymälä.

Heinolan Heila

Yleisöäänestyksen voittajaksi Vemo’s

Yleisöäänestyksen voittajaksi valikoitui Vehmaalla toimiva Vemo’s lähituotepuoti! Vemo’s myy lähiruokaa ja käsintehtyjä tuotteita Varsinais-Suomen alueella. Tällä hetkellä Vemo’s lähituotepuodista löytyy myynnistä noin neljänkymmenen lähiruokatuottajan tuotteet. Vemo’sin koko toiminta perustuu lähiruokaan, luomuruokaan ja lähellä tuotettuihin tuotteisiin.

Vemo's

 

Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruoan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnonsaajan valinnassa raati painottaa muun muassa vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Sekä Vuoden lähiruokateko 2024 että yleisöäänestyksen voittaja on palkittu Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina 21.3.2024.

Vuoden lähiruokateko 2024 -voittaja on Heinola Heila!

Vuoden lähiruokateko 2024 – yleisöäänestyksen voittaja on Vemo’s

Vuoden lähiruokateko 2024 ehdokkaat olivat:

Heinolan Heila lähiruokatori

Heinolan Heilassa hyvä kohtaa. Heila on elämyksellinen lähiruuan ostos- ja taukopaikka, joka tarjoaa aitoja makuja sekä mutkatonta tunnelmaa. Heilassa lähiruoka ei ole lisäarvo vaan itsestäänselvyys. Saman katon alta löytyvät lähiruokaan painottuva kahvila-ravintola, leipomo, viinitila sekä pienpanimomyymälä.

Heinolan Heilan lähiruokatorissa myydään vain ja ainoastaan kotimaassa valmistettuja ja pääraaka-aineiltaan kotimaisia, lähituottajien valmistamia tuotteita. Ravintola valmistaa annokset lähiruokaa painottaen, mahdollisimman paljon lähialueiden tuotteita käyttäen. Heilassa kaikki tuotteet ovat vähintään suomalaisia, mutta myynnin volyymista yli 60 % tulee alle 100 kilometrin säteeltä.

Heinolan Heila on merkittävä myyntipaikka yli 200:lle lähialueen pientuottajalle.

Heinolan Heilan lähiruokatori toimii ympäristöarvoja kunnioittaen, valiten vihreämmän vaihtoehdon. Heila pyrkii kehittämään logistiikkaa, ruuan valmistusta sekä myyntiä niin, että lopputuloksena on elinvoimainen ja hyvinvoiva maaseutu sekä ympäristö.

Heinolan Heila lähiruokatori jatkaa edelleen intohimoisesti lähiruuan sanansaattajina ja pientuottajien puolesta puhujina. Lähitulevaisuuden toiveena on päästä laajentamaan lähiruuan ilosanomaa muillekin paikkakunnille.

Lue lisää

Ketomo Food Oy

Ketomo Food Oy on kotimainen lähiruokajäätelöbrändi Pohjois-Suomesta, jonka tuotteet valmistetaan alkuperäiskarjan Lapinlehmän tilamaidosta ilman valkoista sokeria ja lisäaineita. Yrityksen pienyrittäjinä toimivat Juha Pahtamaa ja Marja-Liisa Varila. Yritys aloitti toimintansa kotikeittiöstä kesällä 2020 ja tällä hetkellä Ketomo Food Oy:n artesaanijäätelöitä on saatavilla valtakunnallisesti K- ja S-kaupoissa jo yli 600 myymälässä. Brändin missiona on keskeisesti tuoda lähiruoka kaikkien saataville ja edistää puhtaan kotimaisen lähiruoan ja tuottajien asemaa Suomessa.

Ketomo Food Oy käyttää jäätelöiden pääraaka-aineena alkuperäiskarjan Lapinlehmän tilamaitoa, joka ostetaan suoraan tilalta Louelta Tervolasta. Uusissa hunajajäätelöissä käytetään tilamaidon kanssa suomalaista hunajaa makeutuksena. Tavoitteena on suojella ja tukea Lapinlehmiä ja kotimaisia pölyttäjiä sekä hunajatarhureiden ja maanviljelijöiden työtä. Yritys tekee yhteistyötä Ammattiopisto Lappian Louen yksikön kanssa ja jatkojalostaa tilamaidosta lähiruokatuotteita. Yhteistyötä tehdään myös perheyritys Mesimestarin kanssa hunaja raaka-aineiden osalta.

Vastuullisuus näkyy Ketomo Food Oy:ssa siten, että pakkaussuunnittelussa tuodaan esille yrityksen lähiruoka-arvoja. Yrityksen pakkaukset ovat kartonkikierrätettäviä. Instagramissa yritys tavoittaa jo lähes 13 000 seuraajaa.

Tänä vuonna Ketomo Food puhuu lähiruoan lisäksi kyläkauppojen ja kyläkoulujen tärkeydestä maaseudun tulevaisuuden kannalta. Ketomo Food aikoo lanseerata myös uusia lähiruokatuotteita. Tarkoituksena on edistää konkreettisten tekojen kautta lähiruoan asemaa sekä maaseudun tulevaisuutta Suomessa.

Lue lisää

Ravintolamestarit/Puijon Torniravintola

Puijon Torniravintola luottaa paikallisiin raaka-aineisiin ja elää vahvasti sesongin ja saatavuuden mukaan. Torniravintolan toiminnan keskiössä ovat paikalliset tuottajat ja -raaka-aineet. Tavoitteena on, että ravintolaan tulevien raaka-aineiden tuottajat näkyvät Puijon tornista. Ravintolan ylpeys on lähituottajien tuotteista koottu lähiruokapöytä.

Ravintolamestarit ostavat suuren osan käytetyistä raaka-aineista suoraan paikallisilta tuottajilta. Tuottajien tarinaa kerrotaan Torniravintolassa lisättyä todellisuutta hyödyntävän AR-sovelluksen avulla. Ravintolamestarit tuntevat tuottajansa ja tietävät, mistä liha tulee, missä vihannekset ovat kasvaneet ja mistä luonnon antimet on kerätty: käytetyt sienet ja marjat ostetaan paikallisilta keräilijöiltä ja Puijon Torniravintolan henkilökunta kerää myös itse metsän antimia ravintolan tarpeisiin.

Puijon Torniravintola on mukana paikallisissa verkostoissa ja hankkeissa. Se tuottaa paikallisten toimijoiden kanssa nimikkotuotteitaan kuten Puijo- ja Tornioluet sekä Mestarilimonadin, -ginin ja -makkaran. Ravintolamestarit myyvät myös ulos suoraan ravintolasta paikallisten tuottajien pakkaamia tuotteita.

Puijon Torniravintolalla on Ekokompassi sertifikaatti ja kahden tähden Luomua ravintola -merkintä. Torniravintolassa kierrätetään suuri osa jätteistä ja pyrkimyksenä on minimoida hävikki esimerkiksi hyödyntämällä Tornikahvilan myymättä jääneet pullat Tornin Hätävara -jälkiruoassa. Jätehuolto on myös hiilineutraalia.

Lue lisää

Saloniemen Juustola

Saloniemen Juustola kasvattaa Suomen omaa alkuperäiskarjaa, nautoja ja vuohia. Näistä saadut raaka-aineet Saloniemen Juustola jatkojalostaa luomutuotteiksi: maidot jalostetaan juustolassa moninaisiksi eri tuotteiksi, rasvat kosmetiikaksi ja lihat myydään tilapuodin verkkokaupan kautta sekä osa suoraan ravintoloihin.

Saloniemen Juustola tuottaa koko karjansa rehut omilla pelloillaan. Rehu muuttuu maidoksi ja maitotuotteiksi. Tällöin vältytään välikäsiltä eikä kilometrejä kulu kulkemiseen.

Saloniemen Juustola myy toisten lähialueen pientuottajien tuotteita, joita ei ole mahdollisuus tuottaa itse: kananmunia, vihanneksia ja leipää. Juustolan pellot ovat myös toisen tuottajan mehiläisten käytössä ja näin saadaan myös luomuhunajaa myyntiin.

Maito on aina tuoretta, eikä vaadi kilometrejä alleen kulkiessaan juustolaan. Koko tilan lämmitys ja kuuma vesi tuotetaan Juustolan metsän ja laitumelle kuolleiden puiden hakkeella. Saloniemen Juustola hyödyntää eläimistä kaiken: maidon, lihan, taljan ja rasvan, luutkin syötetään koirille. Juustola laiduntaa laajasti Otajärven lintujärven rantaa, pitäen sitä linnuille parempana elinalueena ja samalla saadaan myös eläimille arvokasta laidunmaata.

Saloniemen Juustola toivoo pysyvänsä jatkossakin perhetilana, jonka arvot pysyvät inhimillisinä. Saloniemen Juustola pyrkii aktiivisesti kertomaan kaltaisensa tilan sanomaa ja näin levittämään muillekin toivoa, että perhetilalla edelleen on toivoa! Juustola pyrkii investoimaan maltillisesti, mutta järkevästi niin, että työmäärä pysyisi maltillisena.

Lue lisää

Toinen Leipä Leipomo

Toinen Leipä on haminalainen hapanjuurileipomo, jonka toiminta perustuu paikallisten maatiaisviljojen hyödyntämiseen ja yhteistyöhön viljelijöiden, mylläreiden ja muiden lähiruokatuottajien kanssa. Leipomon perusti ranskalainen itseoppinut leipuri Jerome Jouanno vuonna 2019, jonka intohimo on vanhojen viljalajikkeiden käytön edistäminen niiden ekologisten ja kulttuuristen arvojen takia. Leipomo on voittanut Artesaaniruoan SM-kilpailuissa kultaa kauraleivästään sekä hopeaa ruisleivästään ja maalaisleivästään.

Toinen Leipä Leipomo tuottaa lähiruokaa luomalla tuotteita, joissa paikalliset ainekset pääsevät arvoonsa. Leipomon jauhot tulevat paikallisilta viljelijöiltä ja mylläreiltä, ja leivonnassa käytetään paikallisia viljalajikkeita. Leipomo kehittää uusia leipiä sen perusteella, mitä viljoja viljelijöillä on tarjolla eri vuodenaikoina.

Leipomo on kehittänyt yhteistyötä paikallisen panimon kanssa, käyttämällä panimon oluen tuotannosta sivuvirtana syntyvää vierrettä ja mäskiä aineksina hapanjuurileivässä, joka on myynnissä panimon myymäläravintolassa.

Leipomo käyttää uusiutuvaa energiaa ja eikä siellä synny ruokahävikkiä, koska kaikki tuotteet tehdään tilauksesta. Raaka-aineet tulevat 20 kilometrin säteeltä ja tuotteiden myynti on myös lähialueella, joten logistiikasta johtuvat päästöt ovat pieniä. Leipomo haluaa toiminnallaan rakentaa monimuotoisempaa lähiruokaverkostoa ja aktivoida paikallisia ihmisiä leipomaan oman alueen viljoilla. Tänä vuonna Toinen Leipä Leipomo alkaa pitää hapanjuurileipäkursseja ja jatkaa uusien leipomotuotteiden kehitystä sekä edistää maatiaisviljojen laajempaa käyttöä kehittämällä pastatuotteita, sekä edistää paikallisen, monimuotoisen ja elinvoimaisen lähiruokakulttuurin kehitystä.

Lue lisää

Vemo’s lähituotepuoti

Vehmaalla 2021 perustettu Vemo’s lähituotepuoti myy lähiruokaa ja käsintehtyjä tuotteita Varsinais-Suomen alueella. Vemo’s on osa Vehmaan Fun House Food -yhtiötä, jonka omistavat sisarukset Susanna ja Marianne Mäntylä. Vemo’s lähituotepuoti tuo lähiruokaa suoraan tiloilta ja tuottajilta kuluttajalle. Vemo’s toimii välitysmyyjänä tuottajan ja asiakkaan välillä.

Tällä hetkellä Vemo’s lähituotepuodista löytyy myynnistä noin neljänkymmenen lähiruokatuottajan tuotteet. Vemo’sin koko toiminta perustuu lähiruokaan, luomuruokaan ja lähellä tuotettuihin tuotteisiin.

Vemo’s lähituotepuoti on tehnyt yhteistyötä tilojen, tuottajien ja yrittäjien, kuntien sekä paikallisen Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) kanssa.

Kaikki Vemo’s lähituotepuodin tuotteet tulevat alle 100 kilometrin alueelta, jolloin voidaan oikeasti puhua lähituotteista. Vemo’silla tuottajat saavat itse päättää tuotteensa hinnan, jolloin tuottajalle jää juuri se mikä pitääkin. Kaikella yrityksen toiminnalla pyritään tukemaan kotimaista luomu- ja lähiruokatuotantoa.

Tulevaisuudessa tarkoituksena olisi perustaa Varsinais-Suomen alueelle enemmän Vemo’s lähituotepuoteja, pop-up -myymälöitä ja yhteistyössä toisen alan toimijan kanssa Vemo’sin tuotteet tulevat kesästä 2024 alkaen myös verkkokauppaan. Lisäksi Vemo’s lähituotepuoti on aloittanut yhteistyön muiden alan yrittäjien kanssa ja pyrkii saamaan lähiruoan nykyistä helpommin saataville ravintola-alan toimijoille.

Lue lisää

Palkinnonsaajan valinnassa painotettavat tekijät

Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruoan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnonsaajan valinnassa raati painottaa muun muassa vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla.

Sen lisäksi palkintoraati voi huomioida myös seuraavia seikkoja:

  • Palkinnonsaaja on elintarvikkeiden raaka-aine- tai tuotevalinnoillaan vaikuttanut kestävän kehityksen mukaisen toiminnan toteutumiseen,
  • on elintarvikkeiden hankintaratkaisuillaan tukenut alueellista työllisyyttä,
  • on ruokalistan suunnittelussa mahdollistanut lähiruoan käytön ja kertoo raaka-aineista myös asiakkaille,
  • on kehittänyt merkittävästi lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin perustuvaa tuotevalikoimaansa tai luonut uudenlaisia markkinointikanavia lähiruokatuotteilleen tai
  • on sanoillaan tai toiminnallaan merkittävästi tiedottanut lähiruoan merkityksistä ja palkitun toiminta tai toimintamalli toimii esimerkkinä muillekin.

Kilpailun kulku

  • Yleisö sai ehdottaa ja perustella sopivaa palkinnonsaajaa 11.2.2024 asti.
  • Haun jälkeen palkintoraati valitsi ehdotuksista 5–7 tahoa yleisöäänestykseen, joka käynnistyi maaliskuun alussa. Yleisöäänestys on käynnissä tapahtuman verkkosivuilla 17.3.2024 asti.
  • Palkintoraadin valitsema palkinnonsaaja saa 5 000 euron ja yleisöäänestyksen voittaja 1 000 euron stipendin, jotka luovutetaan Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 21.3.2024